Powinno być wykwintnie, ale prosto. W całej zabawie liczy się efektowny pomysł na całość imprezy i różnorodność. Niemniej ważna jest także organizacja czasu pracy. Jak to sobie rozplanować?
W stylu retro czy fusion?
Na styl retro będą składały się srebrne patery, sztuczne perły do przybrania stołu, kandelabry i kwiaty w stylowych wazonach. Jeśli chcemy być super modni polecam ciekawy sposób podawania przystawek – zamiast w dużej misce – w malutkich porcjach kieliszkowych. Kieliszki można wypożyczyć w wypożyczalniach zastawy stołowej, albo kupić w supermarkecie – nie muszą być drogie – ważna będzie ich zawartość. Małe porcyjki w kieliszkach poustawiane w równe rzędy nadadzą naszemu przyjęciu oryginalności i nowoczesności – ale czekać nas będzie sporo zmywania. W takich małych kieliszkach można podać zwykły czysty rosół – na jeden łyk – będzie to wyglądało szlachetnie.
Na 4 dni przed przyjęciem
Robimy listę zakupów, którą dzielimy na 2 części – w pierwszej fazie kupujemy wszystko to, co będzie wcześniej użyte albo jest na tyle trwałe, że się nie zepsuje. Resztę zakupów zostawmy sobie na dzień przed imprezą.
Na 3 dni przed przyjęciem
Zaczynamy od mięs: proponuję upiec pasztet domowy ze śliwką. Można go będzie podać w kawałkach, lub zrobić z niego małe kanapeczki. Jeżeli chcemy naprawdę zaskoczyć gości – podajmy marynowanego łososia. Musimy go zamarynować co najmniej na 48 godziny przed imprezą, żeby stracił surowość. Uwaga jest to propozycja dla odważnych. Odpowiednio wcześnie można też upiec słone kruche babeczki, które wypełnimy w dniu imprezy pastą serową – prostą, ale dzięki różnorodnym dodatkom będzie to bardzo kolorowa pozycja w naszym zimnym bufecie.
Na 2 dni przed przyjęciem
Tego dnia możemy przyrządzić roladę szpinakowo-serową, zamarynować piersi kurczaka na kebaby oraz możemy upiec wołowinę lub kaczkę do dipu morelowego.
Na 1 dzień przed przyjęciem
Tego dnia można zrobić sałatkę śledziową (bez krewetek – krewetki dodamy tuż przed podaniem). W przeddzień imprezy zróbmy dip morelowy, a także grzanki do sałatki po cesarsku. Kończymy zakupy, sprzątamy i przygotowujemy wystrój.
W dniu imprezy
Tego dnia najpierw przyrządzamy resztę dipów: musztardowy, wasabi, awokado i żurawinowy oraz pastę serową. Nie zajmie to więcej niż 1,5 godziny. Nadziewamy mięsa, ryby i warzywa na szpadki, dekorujemy nimi dipy. Przyrządzamy przekąskę z nektarynek, oraz faszerujemy jajka. Na koniec smażymy piersi na kebaba i robimy sałatki. Miłej zabawy i szampańskiego nastroju.
Zdjęcia: Shutterstock
Pobierz pdf książki kucharskiej "Zimny bufet"
Książki Kucharskie
- 101 pomysłów na kalarepkę
- 15 pomysłów na mizerię z ogórków
- 15 przepisów na ciasto jogurtowe z truskawkami
- 18 pomysłów na ciasto francuskie
- 20 przepisów na opieńki
- 30 przepisów na ciasta z truskawkami
- 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy
- Ab ovo - czyli jajunio wg Buni
- Agrest - najzdrowszy z owoców
- Aromatyczne świąteczne pierniczki
- Bigos - tylko najlepsze przepisy
- Bigos z młodej kapusty na 9 sposobów
- Ciasta bożonarodzeniowe
- Ciasta i desery z borówkami
- Ciasta i desery z czereśniami
- Ciasta i torty Michaeli
- Ciasta na zimno z owocami
- Ciasta ze śliwkami
- Ciasteczka i desery Michaeli
- Ciasto drożdżowe z truskawkami – 12 pysznych przepisów
- Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów
- Ciasto z rabarbarem – 15 sprawdzonych przepisów
- Co wrzucić na grilla?
- Cukinia na wszystkie sposoby
- Cytrusowe sałatki
- Dania dla dzieci
- Dania w stylu fit Hortex
- Dania z kalafiora - 30 propozycji
- Danie główne Hortex
- Desery lodowe Zielonej Budki
- Dieta proteinowa Luny i Eliss
- Domowe ciasta
- Domowe ciasteczka
- Domowe muffinki
- Domowe nalewki owocowe
- Domowe pralinki
- Domowe przetwory
- Domowe przetwory z warzyw
- Fasolka po bretońsku na różne sposoby
- Faszerowane warzywa
- Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka
- Gołąbki na kilka sposobów
- Idealne sałatki do mięs z grilla
- Idealny barszcz czerwony
- Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc
- Jesienne warzywa wprost ze słoika!
- Kapusta z grochem - wybrane przepisy
- Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości
- Książka kucharska wyd. Printex I
- Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex
- Kuchnia chińska
- Kuchnia grecka po naszemu
- Kuchnia polska z produktami Hortex
- Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex
- Kuchnia węgierska
- Kuchnia włoska wieszjak.pl
- Kuchnie świata w wersji vege
- Kulebiak idealny
- Lemoniada – 15 przepisów na orzeźwiający napój
- Makowiec na 18 sposobów
- Mandarynkowy zawrót głowy
- Maślaki w wielu odsłonach
- Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy
- Morelowy zawrót głowy
- Multicooker - przepisy
- Na herbatkę to tylko do Buni
- Najlepsze przepisy na dania z jagodami
- Najlepsze przepisy na koktajl truskawkowy
- Najlepsze przepisy na muffinki
- Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki
- Najlepsze przepisy na szparagi
- Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia
- Najlepsze sylwestrowe drinki!
- Najpyszniejsze ciasteczka
- Nie ma to jak wielkanocny żur
- Niezapomniane walentynki
- Niezła babka, czyli wielkanocne baby!
- Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów
- Pancake Day, czyli tłusty wtorek
- Para buch w wydaniu Buni
- Paszteciki w różnych odsłonach
- Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!
- Pieczemy domowe pieczywo!
- Pierogarnia u Buni
- Pizza - łatwa i pyszna
- Placek z truskawkami - szybkie i proste przepisy
- Poczujmy smak wiosny czyli nowalijki!
- Potrawy z młodej kapusty
- Prosty sernik - przepisy
- Przekąski w śródziemnomorskim stylu
- Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb
- Przepis na lody - 12 propozycji na domowe lody
- Przepisy na domowe przetwory z owoców
- Przepisy na kawę
- Przepisy na smaczne gołąbki
- Przepisy na soczyste kotlety mielone z indyka
- Przepisy na Tłusty Czwartek
- Przepisy na torty bezowe
- Przepisy z frytkownicą ActiFry
- Przepisy z grzybami leśnymi
- Przetwory na koniec lata
- Przystawki jajeczne na Wielkanoc
- Pyrlandia według Buni
- Pyszne chłodniki
- Pyszne i proste przepisy na ciasto z rabarbarem
- Pyszne mięsa na stół wielkanocny
- Pyszne tarty
- Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami
- Rolada szpinakowa z łososiem na 12 sposobów!
- Rybny kramik Buni
- Sałatka na grilla – 21 szybkich i smacznych przepisów
- Sałatka z bobem na 15 sposobów
- Sałatka z kalafiorem – sprawdzone przepisy
- Sałatka z rzodkiewki – 15 szybkich i prostych przepisów
- Śledź - rybka idealna na święta
- Słodkie kremy do smarowania
- Słodkie przetwory Michaeli
- Smaczne mięsa na Boże Narodzenie
- Smaczne przetwory domowe
- Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe
- Smaki Japonii
- Sosy Łowicz w nowej odsłonie
- Spiżarnia Michaeli
- Sposób na rydza
- Sprawdzone przepisy na leczo
- Straszne przepisy na Halloween
- Suszone grzyby - jak je wykorzystać?
- Świąteczne i noworoczne przyjemności
- Świąteczny karp króluje na stołach
- Świąteczny prezent kulinarny
- Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao
- Sylwestrowe przekąski i zakąski
- Szaszłyki na grilla - 30 najlepszych przepisów
- Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku
- Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!
- Szybkie przekąski z grilla
- Tanie dania w sezonie letnim
- Tort na komunię - 50 przepisów
- Torty i ciasta tortowe Madiji
- Uszka - na Wigilię i nie tylko
- Viva la pasta czyli makaron u Buni
- Wielkanocne ciasta
- Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną
- Zawsze udane ciasta drożdżowe
- Zdrowe przekąski GOOD FOOD
- Zimny bufet
- Zupy Hortex
- Zupy z dyni - najlepsze przepisy
- ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY
Książka kucharska Zimny bufet
Zawarłam przepisy na imprezę karnawałową. Są tu zgromadzone przepisy na małe porcje dla ok 12-16 osób.