Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pieczone brzoskwinie/ śliwki z lawendą, jogurtem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Deser cudowny w swojej prostocie, pyszny i szybki w wykonaniu. Do tego łączy sobie w sobie smaki lata i smaki jesieni. Możecie przygotować go z brzoskwiń czy moreli latem, a jesienią sprawdzą się te duże, soczyste śliwki,

Pieczone brzoskwinie/ śliwki z lawendą, jogurtem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone brzoskwinie/ śliwki z lawendą, jogurtem

 

  • 4 szt. brzoskwiń lub 8 szt. dużych śliwek
  • 2-3 gałązki lawendy lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ szklanki białego wina (można pominąć)
  • Sok i skórka z ¼ cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży jogurt grecki
  • 4 łyżki miodu
  • Skórka otarta z 1 limonki

Sposób przygotowania:

Pieczone brzoskwinie/ śliwki z lawendą, jogurtem
Brzoskwinie/ śliwki kroimy na pół usuwamy pestki.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na nich połówki owoców. Owoce oprószamy cukrem i skórką otartą z cytryny. Układamy na nich gałązki lawendy, skrapiamy sokiem z cytryny i podlewamy winem – wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy 15-20 minut.

Na 4 talerzyki wykładamy jogurt naturalny. Na jogurcie układamy upieczone połówki owoców. Na owoce ścieramy odrobinę skórki z limonki. Każdą porcję polewamy odrobiną miodu o serwujemy.

Smacznego
Pieczone brzoskwinie/ śliwki z lawendą, jogurtem
Brzoskwinie/ śliwki kroimy na pół usuwamy pestki.
Pieczone brzoskwinie/ śliwki z lawendą, jogurtem
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na nich połówki owoców.
Pieczone brzoskwinie/ śliwki z lawendą, jogurtem
. Owoce oprószamy cukrem i skórką otartą z cytryny. Układamy na nich gałązki lawendy, skrapiamy sokiem z cytryny i podlewamy winem – wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy 15-20 minut.
Pieczone brzoskwinie/ śliwki z lawendą, jogurtem
Na 4 talerzyki wykładamy jogurt naturalny. Na jogurcie układamy upieczone połówki owoców. Na owoce ścieramy odrobinę skórki z limonki. Każdą porcję polewamy odrobiną miodu o serwujemy, smacznego ; )