jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Małdrzyki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Małdrzyki to niezwykle proste placki serowe pieczone w górskich rejonach południa Polski. Zimą podawano je posypane cukrem pudrem, zaś latem z owocami. Dzięki zastosowaniu mrożonek owocowych Hortex placuszki możemy jeść z owocami cały rok.

Małdrzyki z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Małdrzyki z truskawkami

 

  • 1/2 kg twarogu wiejskiego
  • ok 3 dag mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie mrożonki Hortex "Truskawki bez szypułek"
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta chilli (opcjonalnie)
  • odrobina oleju do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Małdrzyki z truskawkami
Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajo, szczyptę soli i cukier z wanilią. Dodaj mąkę i wymieszaj. Smaż placuszki na nieprzywieralnej patelni skropionej olejem. Truskawki rozmroź, posyp cukrem, szczyptą kardamonu i krótko przesmaż na patelni by owoce lekko zmiękły i wytworzył się pyszny truskawkowy sos. Jeśli lubisz możesz dodać szczyptę chilli. Podawaj małdrzyki polane sosem z truskawkami z nutą kardamonu i chilli.
Małdrzyki z truskawkami
Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajo, szczyptę soli i cukier z wanilią. Dodaj mąkę i wymieszaj. Smaż placuszki na nieprzywieralnej patelni skropioną olejem. Truskawki rozmroź, posyp cukrem, szczyptą kardamonu i krótko przesmaż na pateln

Tagi:

beza bezy