Sposób przygotowania:
Pieczone brzoskwinie ze śmietanką
Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, a następnie przekroić na pół, żeby wyciągnąć z nich pestki. Formę nasmarować olejem lub obłożyć papierem do pieczenia, a następnie poukładać na niej przecięte na pół brzoskwini. Brzoskwinie nasmarować z wierzchu miodem, a w późniejszej kolejności piec je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do czasu, aż brzoskwinie zarumienią się.Pół szklanki śmietany ubić z dwoma łyżkami cukru pudru. Bardzo dokładnie ubitą śmietanę odstawić na parę chwil do lodówki, żeby schłodziła się. Upieczone brzoskwinie poukładać w miseczkach i przyozdobić śmietaną .Przyozdobione śmietanę brzoskwinie posypać jeszcze do smaku według własnego uznania cynamonem oraz posypać rodzynkami. ( rodzynki najpierw należy zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę, aby zmiękły).