Sposób przygotowania:
Pieczone części kaczki
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowane, zostawić na całą noc w lodowce, oczywiście szczelnie przykryte, najlepiej folią spożywczą.
W dniu pieczenia przełożyć mięso do żeliwnego naczynia, naczynie przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.
Mięso pieczemy w 180 C przez około 2-3 godziny. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę.
Pod koniec pieczenia ściągamy pokrywę i bez niej pieczemy jeszcze około 20 minut.
Gdyby było mało soku z tłuszczem, dolewamy pół szklanki wody.
Tak upieczone mięso z kaczki jest delikatne, miękkie, soczyste.
Z utworzonego soku można również zrobić pyszny sos.
W dniu pieczenia przełożyć mięso do żeliwnego naczynia, naczynie przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.
Mięso pieczemy w 180 C przez około 2-3 godziny. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę.
Pod koniec pieczenia ściągamy pokrywę i bez niej pieczemy jeszcze około 20 minut.
Gdyby było mało soku z tłuszczem, dolewamy pół szklanki wody.
Tak upieczone mięso z kaczki jest delikatne, miękkie, soczyste.
Z utworzonego soku można również zrobić pyszny sos.