Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Pieczone części kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne mięso z kaczki, pieczone w żeliwnym naczyniu. Miękkie, soczyste, delikatne. Polecam na pyszny obiad !

Pieczone części kaczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone części kaczki

 

  • 3 udka kacze
  • 2 piersi kacze
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Pieczone części kaczki
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowane, zostawić na całą noc w lodowce, oczywiście szczelnie przykryte, najlepiej folią spożywczą.

W dniu pieczenia przełożyć mięso do żeliwnego naczynia, naczynie przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.

Mięso pieczemy w 180 C przez około 2-3 godziny. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę.

Pod koniec pieczenia ściągamy pokrywę i bez niej pieczemy jeszcze około 20 minut.

Gdyby było mało soku z tłuszczem, dolewamy pół szklanki wody.

Tak upieczone mięso z kaczki jest delikatne, miękkie, soczyste.

Z utworzonego soku można również zrobić pyszny sos.
Pieczone części kaczki
Natarte sola, pieprzem oraz majerankiem mięso z kaczki
Pieczone części kaczki
Podczas pieczenia od czasu do czasu przewracamy
Pieczone części kaczki
Przed końcem pieczenia ściągamy pokrywę