Sposób przygotowania:
Pieczone piersi z kaczki z pomarańczami i żurawiną
Piersi z kaczki moczymy przez 2-3 godziny w osolonej zimnej wodzie - na litr wody dodajemy 2 łyżki soli.
Do miski wlewamy wiśniówkę i olej, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.
Skórę piersi nacinamy w kratkę i wkładamy do marynaty skórą do góry, wstawiamy do lodówki na noc.
Na zimnej patelni układamy odsączone piersi skórą do dołu i smażymy do momentu, aż wytopi się tłuszcz, a skóra będzie mocno rumiana.
Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy i obkładamy nimi piersi z kaczki.
Skórkę z połowy pomarańczy tniemy w cienkie paski i układamy na w naczyniu żaroodpornym, posypujemy suszoną żurawiną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Upieczone piersi kroimy w plastry.
Na talerzu układamy pomarańcze, żurawinę i skórkę z pomarańczy z pieczenia kaczki, układamy pokrojone w plastry piersi.
Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.
Do miski wlewamy wiśniówkę i olej, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.
Skórę piersi nacinamy w kratkę i wkładamy do marynaty skórą do góry, wstawiamy do lodówki na noc.
Na zimnej patelni układamy odsączone piersi skórą do dołu i smażymy do momentu, aż wytopi się tłuszcz, a skóra będzie mocno rumiana.
Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy i obkładamy nimi piersi z kaczki.
Skórkę z połowy pomarańczy tniemy w cienkie paski i układamy na w naczyniu żaroodpornym, posypujemy suszoną żurawiną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Upieczone piersi kroimy w plastry.
Na talerzu układamy pomarańcze, żurawinę i skórkę z pomarańczy z pieczenia kaczki, układamy pokrojone w plastry piersi.
Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.
robaczek
lukrowanepierniczki