SUPERPRZEPIS

Domowy pasztet wieprzowy

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Domowy pasztet wieprzowy Więcej zdjęć (5)

Pieczonego domowego pasztetu nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale również warto go przygotować do codziennych kanapek. Zawsze się udaje i wbrew pozorom nie ma z nim wiele pracy.

Składniki:

Domowy pasztet wieprzowy

 

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet wieprzowy
Do garnka włożyć łopatkę i podgardle pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Wlać tyle wrzącej wody, aby mięso było przykryte. Dodać łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia i dalej na małym ogniu gotować, aż mięso będzie bardzo miękkie.

Na 5 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.

Mięso wyjąć z garnka, a wywar przecedzić. Suchą bułkę zalać gorącym wywarem i odstawić do namoczenia.

Przestudzone mięso, namoczona bułkę i przeciśnięty przez praskę czosnek zmielić 3 razy przez maszynkę.

Następnie masę mięsną zmiksować dodając po jednym jajku i wlewając porcjami pozostały wywar.

Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem i majerankiem.

Masę pasztetową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.

Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to należy go nakryć folią aluminiową.

Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.

Domowy pasztet wieprzowy
Mięso opłukać i pokroić na spore kawałki.
Domowy pasztet wieprzowy
Cebulę obrać, opłukać i przełożyć do garnka.
Domowy pasztet wieprzowy
Mięso, cebulę i przyprawy zalac wodą i ugotować.
Domowy pasztet wieprzowy
Czosnek obrać, opłukać, a nastepnie zmielić razem z mięsem.