Sposób przygotowania:
Domowy pasztet wieprzowy
Do garnka włożyć łopatkę i podgardle pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Wlać tyle wrzącej wody, aby mięso było przykryte. Dodać łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia i dalej na małym ogniu gotować, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.
Mięso wyjąć z garnka, a wywar przecedzić. Suchą bułkę zalać gorącym wywarem i odstawić do namoczenia.
Przestudzone mięso, namoczona bułkę i przeciśnięty przez praskę czosnek zmielić 3 razy przez maszynkę.
Następnie masę mięsną zmiksować dodając po jednym jajku i wlewając porcjami pozostały wywar.
Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem i majerankiem.
Masę pasztetową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.
Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to należy go nakryć folią aluminiową.
Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.
Mięso wyjąć z garnka, a wywar przecedzić. Suchą bułkę zalać gorącym wywarem i odstawić do namoczenia.
Przestudzone mięso, namoczona bułkę i przeciśnięty przez praskę czosnek zmielić 3 razy przez maszynkę.
Następnie masę mięsną zmiksować dodając po jednym jajku i wlewając porcjami pozostały wywar.
Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem i majerankiem.
Masę pasztetową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.
Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to należy go nakryć folią aluminiową.
Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.