sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciasto Caryca z brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dość popularne ciasto lekko zmodyfikowałam brzoskwiniami w syropie. Jest smaczniejsze i bardziej orzeźwiające.

Ciasto Caryca z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto Caryca z brzoskwiniami

Składniki

  • ciasto jasne
  • 6 białek
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 szkl maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szkl oleju rzepakowego

 

 

 

  • polewa
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki wody

 

  • dodatkowo
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 800 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 paczka biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto Caryca z brzoskwiniami
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, następnie ocet a na końcu olej. Ciasto odstawiamy na bok i przygotowujemy drugie. Jajka, żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec dolewamy olej.

Do formy o wymiarach 25x40 cm wykładamy łyżką oba ciasta na przemian. Mieszamy widelcem aby delikatnie połączyły się. Pieczemy około 30- 40 minut w 180- 200 stopniach. Studzimy.

Do 1 szklanki mleka wsypujemy obie mąki i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Na wrzące wlewamy mieszankę. Gotujemy przez chwilę. Gęsty budyń wylewamy na talerz aby przestygł.

Miękkie masło ucieramy. Stopniowo dodajemy zimny budyń.

Ciasto kroimy na dwie części. Jedną smarujemy połową kremu. Układamy biszkopty a na nich pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Obie galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki.

Kiedy galaretka dobrze zastygnie, smarujemy ją pozostałym kremem i przykrywamy drugą połową ciasta. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka i podgrzewamy. Kiedy dobrze się połączą i zgęstnieją wylewamy na ciasto.

Wstawiamy je ponownie do lodówki.