Sposób przygotowania:
Pierogi pieczone z kaczką i dipem żurawinowym
Ciasto. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto – zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Farsz. Mięso z kaczki mielimy. Na 1 łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zarumienionej cebuli dodajemy posiekaną skórkę z pomarańczy, rozmaryn i zmielone mięso, chwilę smażymy, podlewamy bulionem i sokiem pomarańczowym (aby farsz nie był zbyt suchy ) doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Dip żurawinowy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Odcedzamy. Żurawinę siekamy drobno lub blend ujemy ( w zależności od tego czy chcemy mieć wyczuwalne kawałki czy nie ), łączymy z majonezem wymieszanym z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki na podsypaną mąką stolnice, zagniatamy raz jeszcze, rozwałkowujemy i wycinamy kubkiem koła. Na środku każdego placka kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pierożek smarujemy rozkłóconym jakiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Serwujemy na gorąco ( świetnie smakują też na zimno ) razem z dipem żurawinowym