Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pierogi pieczone z kaczką i dipem żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Te pierogi to totalna eksplozja smaku. Kaczka pachnąca pomarańczą i rozmarynem zamknięta w chrupiącym cieście i podkreślona smakiem dipu żurawinowego to hit Bożonarodzeniowego obiadu lub kolacji, który pobije smakiem wszystko inne-gorąco polecam

Pierogi pieczone z kaczką i dipem żurawinowym

Składniki:

Pierogi pieczone z kaczką i dipem żurawinowym

 

  • Ciasto:
  • 250 gramów mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 1 jako
  • 2 łyżki śmietany
  • ¼ łyżeczki soli
  • Farsz
  • 3 ugotowane udka z kaczki ( np. z rosołu)
  • 50 ml bulionu z kaczki lub z kurczaka
  • 1 cebula
  • Skórka otarta i sok z jednej pomarańczy
  • Gałązka rozmarynu
  • Sól, pieprz
  • Dip żurawinowy
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Pierogi pieczone z kaczką i dipem żurawinowym
Ciasto. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto – zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Farsz. Mięso z kaczki mielimy. Na 1 łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zarumienionej cebuli dodajemy posiekaną skórkę z pomarańczy, rozmaryn i zmielone mięso, chwilę smażymy, podlewamy bulionem i sokiem pomarańczowym (aby farsz nie był zbyt suchy ) doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Dip żurawinowy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Odcedzamy. Żurawinę siekamy drobno lub blend ujemy ( w zależności od tego czy chcemy mieć wyczuwalne kawałki czy nie ), łączymy z majonezem wymieszanym z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki na podsypaną mąką stolnice, zagniatamy raz jeszcze, rozwałkowujemy i wycinamy kubkiem koła. Na środku każdego placka kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pierożek smarujemy rozkłóconym jakiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Serwujemy na gorąco ( świetnie smakują też na zimno ) razem z dipem żurawinowym