Sposób przygotowania:
Kluski tarte Eliprzygotowanie ziemniaków
2 kg ziemniaków obrać, umyć i ugotować na parze. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaków obrać, umyć i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami do placków. Utarte ziemniaki odcisnąć z soku. Sok z ziemniaków odstawić żeby skrobia się odstała. Zlać sok z nad skrobi i dodać ją do odciśniętych ziemniaków.
przygotowanie klusek
Do ugotowanych ziemniaków dodać utarte, skrobię ziemniaczaną i mąkę ziemniaczaną.
przygotowanie klusek cd
Całość wymieszać na jednolite ciasto.
przygotowanie klusek cd
Na talerz wysypać mąkę pszenną. Kulać okrągłe kluski ( nie za duże ), lekko spłaszczyć i zrobić dziurkę. Kluski obtoczyć w pszennej mące. Wrzucać kluski na osolony wrzątek i gotować około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Słoninę ze skwarkami wyłożyć do rondla, dodać tłuszcz z pieczenia gęsi i roztopić. Wyjąć kluski łyżką cedzakową na talerze i polać omastą.
Smacznego!