eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Kluski tarte Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam cyganione kluski tarte. Nie dałam tak jak do klasycznych klusek połowę ziemniaków ugotowanych i połowę utartych. Lecz do ugotowanych dałam 8 ziemniaków utartych i trochę mąki ziemniaczanej.

Kluski tarte Eli

Składniki:

Kluski tarte Eli

kluski

omasta

  • 4 łyżki słoniny ze skwarkami
  • 4 łyżki tłuszczu ze smażenia gęsi

Sposób przygotowania:

Kluski tarte Eli

przygotowanie ziemniaków

Kluski tarte Eli
Ugotowane na parze ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.

2 kg ziemniaków obrać, umyć i ugotować na parze. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.

przygotowanie ziemniaków

Kluski tarte Eli
Utarte ziemniakiodcisnąć z soku i dodać odstaną skrobię.

Ziemniaków obrać, umyć i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami do placków. Utarte ziemniaki odcisnąć z soku. Sok z ziemniaków odstawić żeby skrobia się odstała. Zlać sok z nad skrobi i dodać ją do odciśniętych ziemniaków.

przygotowanie klusek

Kluski tarte Eli
Do miski włożyćugotowane ziemniaki, utarte surowe ze skrobią i mąkę ziemniaczaną.

Do ugotowanych ziemniaków dodać utarte, skrobię ziemniaczaną i mąkę ziemniaczaną.

przygotowanie klusek cd

Kluski tarte Eli
Ziemniaki i mąkę ziemniaczaną wymieszać na jednolite ciasto.

Całość wymieszać na jednolite ciasto.

przygotowanie klusek cd

Kluski tarte Eli

Na talerz wysypać mąkę pszenną. Kulać okrągłe kluski ( nie za duże ), lekko spłaszczyć i zrobić dziurkę. Kluski obtoczyć w pszennej mące. Wrzucać kluski na osolony wrzątek i gotować około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Słoninę ze skwarkami wyłożyć do rondla, dodać tłuszcz z pieczenia gęsi i roztopić. Wyjąć kluski łyżką cedzakową na talerze i polać omastą.

Smacznego!