Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gęś na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wszyscy kojarzymy gęsinę jako mięso podawane na ciepło. Jednak ta sama gęsina świetnie sprawdzi się jako zimna przystawka.

Gęś na zimno

Składniki:

Gęś na zimno

 

Solanka

Sposób przygotowania:

Gęś na zimno
Umytą i osuszoną gęś wyluzuj, po przez nacięcie wzdłuż grzbietu oddziel skórę wraz z przylegającym do niej mięsem od korpusu gęsi (pozostaw tylko kości w udkach i skrzydełkach). Tak sprawioną gęś zalej przegotowaną i wystudzoną marynatą, gęś powinna kruszeć minimum 24h w lodówce.

W międzyczasie przygotuj farsz.

Do miski przełóż mieloną cielęcinę i łopatkę, stopniowo zacznij dodawać śmietankę stale mieszając. Kiedy farsz wchłonie całą śmietankę dodaj do niego namoczoną wcześniej w mleku gęsią wątróbkę pokrojoną w kostkę i tak samo pokrojony szpik. Całość dopraw solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i pieprzem ziołowym.

Tak przygotowanym farszem nadziej gęś i dokładnie ją zszyj, gotową przełóż do gęsiarki i obłóż warzywami. Piecz dwie godziny w 170stop, podawaj na zimno z różnymi dodatkami.