Sposób przygotowania:
Gęś na zimno
Umytą i osuszoną gęś wyluzuj, po przez nacięcie wzdłuż grzbietu oddziel skórę wraz z przylegającym do niej mięsem od korpusu gęsi (pozostaw tylko kości w udkach i skrzydełkach). Tak sprawioną gęś zalej przegotowaną i wystudzoną marynatą, gęś powinna kruszeć minimum 24h w lodówce.
W międzyczasie przygotuj farsz.
Do miski przełóż mieloną cielęcinę i łopatkę, stopniowo zacznij dodawać śmietankę stale mieszając. Kiedy farsz wchłonie całą śmietankę dodaj do niego namoczoną wcześniej w mleku gęsią wątróbkę pokrojoną w kostkę i tak samo pokrojony szpik. Całość dopraw solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i pieprzem ziołowym.
Tak przygotowanym farszem nadziej gęś i dokładnie ją zszyj, gotową przełóż do gęsiarki i obłóż warzywami. Piecz dwie godziny w 170stop, podawaj na zimno z różnymi dodatkami.
W międzyczasie przygotuj farsz.
Do miski przełóż mieloną cielęcinę i łopatkę, stopniowo zacznij dodawać śmietankę stale mieszając. Kiedy farsz wchłonie całą śmietankę dodaj do niego namoczoną wcześniej w mleku gęsią wątróbkę pokrojoną w kostkę i tak samo pokrojony szpik. Całość dopraw solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i pieprzem ziołowym.
Tak przygotowanym farszem nadziej gęś i dokładnie ją zszyj, gotową przełóż do gęsiarki i obłóż warzywami. Piecz dwie godziny w 170stop, podawaj na zimno z różnymi dodatkami.
SylaUla