blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Pieczone jabłka z marchewkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Pieczone jabłka z marchewkami

Składniki:

Pieczone jabłka z marchewkami

 

  • 4-5 jabłek
  • pojemnika (30 dag) li gęstej, kwaśnej śmietany jl f/2 pojemnika (10 dag) gj śmietany kremówki
  • marcepanowej 8 dag rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie sosu
  • waniliowego
  • w proszku
  • 2 jajka
  • 3 dag płatków migdałowych
  • ew.
  • listki mięty
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z marchewkami
Przygotować sos: marcepan pokroić w kostkę, utizeć na gładką masę razem z cukrem i jajkami. Dodać kwaśną śmietanę i sos waniliowy w proszku.Jabłka umyć,'pizekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne. Zagłębienia wypełnić rodzynkami. Jabłka przełożyć do posmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy. Polać sosem marcepanowym. Piec 35-40 minut w temperaturze 200 °C. Po 20 minutach posypać płatkami migdałowymi.
Śmietanę ubić na pół sztywtiD, polać ciepłą zapiekankę. Pćiypać cukrem pudrem, udekorować listkami mięty.