slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pieczone kotlety pieczarkowe z sosem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na niezwykle aromatyczne kotlety pieczarkowe z delikatnym sosem z cukinii. Bardzo polecam.

Pieczone kotlety pieczarkowe z sosem z cukinii

Składniki:

Pieczone kotlety pieczarkowe z sosem z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety pieczarkowe z sosem z cukinii
Pieczarki czyścimy i kroimy na drobno. Przesmażamy na łyżce oleju aż woda wyparuje, studzimy. 

Do miski przekładamy przesmażone pieczarki, kaszę jaglaną, mięso, orzechy, jajko, przyprawy i mąkę i mieszamy razem. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy spore kotlety i układamy je na blaszce. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. 

W czasie gdy pieką się kotlety robimy sos. 

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy startą cukinię, przyprawiamy do smaku i przesmażamy razem aż cukinia zmięknie. Dolewamy do cukinii sos uniwersalny i chwilę razem przesmażamy. 

Upieczone gorące kotlety podajemy z sosem cukiniowym.

Tagi:

kotlety danie