karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Pieczone kotlety rybne z papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne rybne kotleciki z papryką, jeszcze zdrowsze, bo zapiekane. Szybki, pachnący ziołami zdrowy obiad.

Pieczone kotlety rybne z papryką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pieczone kotlety rybne z papryką

 

  • 500 g fileta z morszczuka
  • 1 papryka czerwona (20-25 dag)
  • 10 dag startego/pokrojonego w kostkę sera żółtego (mazdamer, radamer)
  • 3-4 jajka
  • 1 bułka wieloziarnista
  • ok. 0,5 szklanki mleka
  • 0,5-3/4 szklanki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki przyprawy do pizzy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety rybne z papryką
Umytego morszczuka pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne, poszatkować. 

Bułkę przekroić, namoczyć całą w mleku. Rybę wymieszać z papryką, dodać bułkę, ser żółty i jajka. 

Dorzucić przyprawy i wsypać tyle bułki tartej, aby masa była na tyle kleista, żeby móc formować z niej kotleciki. Tak przygotowane układać na blasze i piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 35-40 minut.
Pieczone kotlety rybne z papryką
Umytego morszczuka drobno pokroić i wymieszać z resztą składników
Pieczone kotlety rybne z papryką
Paprykę czerwoną drobno pokroić - doda pięknego czerwonego akcentu kotlecikom
Pieczone kotlety rybne z papryką
Bułkę namoczyć w mleku, dodać do ryby i dobrze wymieszać
Pieczone kotlety rybne z papryką
Z masy formować kotleciki i zapiekać w 180 stopniach C
Pieczone kotlety rybne z papryką
Pieczone kotlety rybne z papryką