Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Kotleciki rybne pieczone lub smażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne kotlety rybne; można wykorzystać każdą rybkę - która albo się rozpada; albo została nam - i należy ją wykorzystać.

Kotleciki rybne pieczone lub smażone

Składniki:

Kotleciki rybne pieczone lub smażone

 

  • Kotleciki (ok.12szt):
  • 500g - zmielonej, wyfiletowanej, pozbawionej ości ulubionej rybki;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej/ mannej
  • sok z połowy cytryny
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęk natki pietruszki
  • łyżka skrobi ziemniaczane
  • papryka słodka - łyżeczka
  • pieprz swieżo mielony - sporo
  • sól morka - łyżeczka
  • szczypta chilli
  • majeranek
  • tymianek

 

  • dodatkowo:
  • opcja smażona.
  • Panierka:
  • bułka tarta
  • siemię lniane
  • sezam
  • olej do smażenia

 

  • Opcja pieczona:
  • siemię lniane
  • otręby owsiane
  • sezam

Sposób przygotowania:

Kotleciki rybne pieczone lub smażone
Rybę filetujemy, dokładnie oczyszczamy, pozbywamy ości. Mielimy. Do ryby wbijamy jajaka, dodajemy kaszę, skrobię, przyprawy, posiekaną natkę, sok z cytryny, drobno posiekaną cebulę, przeciśniety przez praskę czosnek. Łączymy wszystkie składniki, dokładnie.  Wersję smażoną obtaczamy w panierce. Łączymy bułkę z siemieniem i sezamem. - smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wersję pieczoną obtaczamy w panierce z otrębów, siemienia i sezamu, spłaszczamy. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w temp 180 st