jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Orkiszowe pierogi ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi uwielbiam w każdym wydaniu. Dziś polecam ich nieco zdrowszą wersje z razową, orkiszową mąką. Do tego delikatny szpinakowy farsz i otrzymujemy pyszny obiad.

Orkiszowe pierogi ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowe pierogi ze szpinakiem

CIASTO:

  • Ok 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej,
  • 1 jajko,
  • Ok 1 szklanka ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli

NADZIENIE:

  • 300 gram świeżych liści szpinaku,
  • 250 gram sera ricotta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 40 gram parmezanu,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej,

DODATKOWO:

  • Rozpuszczone masło do polania,
  • Pokrojony szczypiorek do podania,
  • Tarty parmezan do podania

Sposób przygotowania:

Orkiszowe pierogi ze szpinakiem

ETAP 1

Orkiszowe pierogi ze szpinakiem
łączymy ze sobą przygotowane składniki farszu

FARSZ: Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony kroimy na mniejsze części. Tak przygotowany przysmażamy na patelni do utraty objętości. Pod koniec smażenia dodajemy do niego przeciśniętym przez praskę czosnek. Gotowy studzimy. Przestudzony łączymy z ricottą i parmezanem. Farsz doprawiamy do smaku według uznania.

ETAP 2

Orkiszowe pierogi ze szpinakiem
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Mąki przesiewamy na stolnice. Dodajemy do nich sól, jajko oraz olej. Do tak przygotowanych składników stopniowo wlewamy gorącą wodę.

ETAP 3

Orkiszowe pierogi ze szpinakiem
zagniatamy elastyczne ciasto

Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.

ETAP 4

Orkiszowe pierogi ze szpinakiem
na porcje ciasta wykładamy farsz

Gotowe wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde koło łyżeczką nakładamy szpinakowy farsz.

ETAP 5

Orkiszowe pierogi ze szpinakiem
formujemy zgrabne pierogi

Następnie zlepiamy dokładnie pierogi.
Uformowane pierożki gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie. Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerze, polewamy masełkiem, posypujemy szczypiorkiem, tartym parmezanem i podajemy.