Sposób przygotowania:
Orkiszowe pierogi ze szpinakiemETAP 1
FARSZ: Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony kroimy na mniejsze części. Tak przygotowany przysmażamy na patelni do utraty objętości. Pod koniec smażenia dodajemy do niego przeciśniętym przez praskę czosnek. Gotowy studzimy. Przestudzony łączymy z ricottą i parmezanem. Farsz doprawiamy do smaku według uznania.
ETAP 2
CIASTO: Mąki przesiewamy na stolnice. Dodajemy do nich sól, jajko oraz olej. Do tak przygotowanych składników stopniowo wlewamy gorącą wodę.
ETAP 3
Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
ETAP 4
Gotowe wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde koło łyżeczką nakładamy szpinakowy farsz.
ETAP 5
Następnie zlepiamy dokładnie pierogi.
Uformowane pierożki gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie. Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerze, polewamy masełkiem, posypujemy szczypiorkiem, tartym parmezanem i podajemy.
gusia1000