Sposób przygotowania:
Szpinakowo- pokrzywowe pampuchyETAP 1
CIASTO:
Pokrzywę sparzamy, zalewając ją gotującą wodą. Sparzoną hartujemy w zimnej wodzie, po czym dokładnie odcedzamy.
ETAP 2
Tak przygotowaną miksujemy z jajkami i liśćmi szpinaku.
ETAP 3
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże. Do tak przygotowanego drożdżowego mleka dodajemy olej, sól oraz przygotowaną szpinakowo- pokrzywową masę. Całość wyrabiamy dodajemy stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Jej ilość zależy od gęstości zielonego musu. Ta z kolei zależy od tego jak dokładnie odciśniemy pokrzywę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i odkładamy na około 1 godzinę, by podrosło.
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubości około 1,5 -2 cm. Szklanką wykrawamy z niego koła. Wycięte „bułeczki” pozostawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
ETAP 5
Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka dokładnie obwiązujemy gazą.
Gdy woda się gotuje na gazę wykładamy wyrośnięte bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy w parze około 8- 10 minut.
Gotowe wyjmujemy. Podajemy z bitą śmietaną.
SylaUla
gusia1000