SUPERPRZEPIS

Szpinakowo- pokrzywowe pampuchy

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Szpinakowo- pokrzywowe pampuchy Więcej zdjęć (5)

Zielone pampuchy? Czemu nie? I jak zawsze od pomysłu do wykonania była krótka droga. Szpinak rewelacyjnie barwi ciasto, a jednocześnie nie zmienia jego smaku.

Składniki:

Szpinakowo- pokrzywowe pampuchy

CIASTO:

  • Około 0,5 kg mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • ¾ łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 litrowa miseczka młodych liści pokrzywy,
  • 0,5 litrowa miseczka świeżych liści szpinaku,
  • Szczypta soli

DODATKOWO:

  • Bita śmietana do podania,
  • Wiórki czekoladowe do podania,
  • Stokrotki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szpinakowo- pokrzywowe pampuchy

ETAP 1

Szpinakowo- pokrzywowe pampuchy
pokrzywę sparzamy

CIASTO:

Pokrzywę sparzamy, zalewając ją gotującą wodą. Sparzoną hartujemy w zimnej wodzie, po czym dokładnie odcedzamy.

ETAP 2

Szpinakowo- pokrzywowe pampuchy
szpinak, jajka i pokrzywę miksujemy

Tak przygotowaną miksujemy z jajkami i liśćmi szpinaku.

ETAP 3

Szpinakowo- pokrzywowe pampuchy

Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże. Do tak przygotowanego drożdżowego mleka dodajemy olej, sól oraz przygotowaną szpinakowo- pokrzywową masę. Całość wyrabiamy dodajemy stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Jej ilość zależy od gęstości zielonego musu. Ta z kolei zależy od tego jak dokładnie odciśniemy pokrzywę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i odkładamy na około 1 godzinę, by podrosło.

ETAP 4

Szpinakowo- pokrzywowe pampuchy
z rozwałkowanego ciasta wycinamy bułeczki

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubości około 1,5 -2 cm. Szklanką wykrawamy z niego koła. Wycięte „bułeczki” pozostawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

ETAP 5

Szpinakowo- pokrzywowe pampuchy
pampuchy gotujemy na parze

Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka dokładnie obwiązujemy gazą.

Gdy woda się gotuje na gazę wykładamy wyrośnięte bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy w parze około 8- 10 minut.

Gotowe wyjmujemy. Podajemy z bitą śmietaną.