iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pieczone kotlety wieprzowo-wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie kotlety są zdrowsze niż te smażone na oleju. Do tego dodatek warzyw sprawia, że są delikatniejsze i chudsze.

Pieczone kotlety wieprzowo-wołowe

Składniki:

Pieczone kotlety wieprzowo-wołowe

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 duże marchewki,
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypioru,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety wieprzowo-wołowe

ETAP 1:

Mięso bardzo dokładnie należy wyrobić razem. Następnie dodajemy do niego cebulę, marchewkę i czosnek starte na tarce.

Szczypior siekamy i wrzucamy do mięsa. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Mokrymi rękami formujemy średniej wielkości kotlety, układamy koło siebie na blasze z papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni. 20 minut, obracamy i pieczemy kolejne 20 minut.