Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pieczone kotlety mielone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne kotlety mielone, które nie wymagają smażenia. Nie trzeba stać długo przy patelni, bo pieką się w piekarniku.

Pieczone kotlety mielone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone kotlety mielone

 

  • 2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety mielone

ETAP 1:

Pieczone kotlety mielone
Do mięsa dodać przysmażoną na patelni cebulę.

Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni.

Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami.

Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej.

ETAP 2:

Pieczone kotlety mielone
Kotlety obtaczać w bułce i układać jeden przy drugim.

Formować kotlety na grubość ok 1,5 cm, wszystkie tej samej wielkości.

Obtaczać w bułce tartej i układać jeden przy drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min, przy czym w połowie pieczenia odwrócić kotlety na drugą stronę.

Podawać gorące. Smacznego :)