iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Żeberka miodowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żeberka są miękkie i aromatyczne, słodkawe w smaku i lekko ostre, podajemy posypane świeżą zieleniną.

Żeberka miodowe z pieczarkami

Składniki:

Żeberka miodowe z pieczarkami

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 30 dag pieczarek,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

Żeberka miodowe z pieczarkami

ETAP 1:

Mieszamy sosy: ostrygowy, rybny, dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet winny, miód oraz pieprz cayenne.

Żeberka kroimy na małe porcje, wkładamy w marynatę i zostawiamy w lodówce na 5 godzin.

Po upływie tego czasu obsmażamy żeberka i układamy na blasze. Pomiędzy kawałki mięsa wciskamy pieczarki.

Przykrywamy folią, pieczemy godzinę w temp. 160 stopni. Zdejmujemy folię i chwilę podpiekamy.

Dekorujemy zieleniną.


Tagi:

dania żeberka