Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Kotlety schabowe z cebulą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mięso pieczone na ziemniakach,otulone cebulą z pieczarkami i serem mozzarella to świetny sposób na przygotowanie smacznego dania.

Kotlety schabowe z cebulą i pieczarkami

Składniki:

Kotlety schabowe z cebulą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z cebulą i pieczarkami

ETAP 1:

Kotlety schabowe z cebulą i pieczarkami
Kotlety oprószone przyprawami i doprawione czosnkiem.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem.

ETAP 2:

Kotlety schabowe z cebulą i pieczarkami
Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z majonezem.

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, dodać majonez i kawałek marchewki startej na tarce. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

ETAP 3:

Kotlety schabowe z cebulą i pieczarkami
Pokrojone w plasterki ziemniaki marchew posypać przyprawami.

Ziemniaki i pozostałą marchewkę obrać, pokroić w plasterki, blanszować w osolonej wodzie, osączyć.
Wsypać do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, oprószyć pieprzem i papryką.

ETAP 4:

Kotlety schabowe z cebulą i pieczarkami
Na ziemniakach ułożyć przyprawione mięso i nadzienie.

Na wierzch ziemniaków ułożyć przygotowane mięso. Na każdy kotlet włożyć porcję nadzienia.

ETAP 5:

Kotlety schabowe z cebulą i pieczarkami

Przykryć plasterkami mozzarelli.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut.