Sposób przygotowania:
Pieczone kuleczki z grillowanym boczkiem
Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj twaróg, rozgnieciony czosnek oraz rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Z masy uformuj niewielkie kulki i każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku aż kuleczki staną się złociste. Podawaj ciepłe.
Mus z zielonego groszku: Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.Kawałki boczku zgrilluj w piekarniku lub podsmaż na patelni Na talerzu ułóż upieczone kuleczki. Obok zrób wieżyczkę układając na przemian warstwę musu z zielonego groszku i bekonu. Całość ozdób sosem pomidorowym.
Mus z zielonego groszku: Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.Kawałki boczku zgrilluj w piekarniku lub podsmaż na patelni Na talerzu ułóż upieczone kuleczki. Obok zrób wieżyczkę układając na przemian warstwę musu z zielonego groszku i bekonu. Całość ozdób sosem pomidorowym.
kołczu
zbysiowa