SUPERPRZEPIS

Pieczone kuleczki z grillowanym boczkiem

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pieczone kuleczki z grillowanym boczkiem

Niezwykła kompozycja smaków. Ziemniaczane kuleczki z musem z zielonego groszku i boczkiem. Polecam!

Składniki:

Pieczone kuleczki z grillowanym boczkiem

 

 

  • Mus z zielonego groszku:
  • puszka groszku konserwowego
  • ½ pora
  • ¼ szklanki bulionu warzywnego
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

 

  • Dodatkowo:
  • kilka plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Pieczone kuleczki z grillowanym boczkiem
Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj twaróg, rozgnieciony czosnek oraz rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Z masy uformuj niewielkie kulki i każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku aż kuleczki staną się złociste. Podawaj ciepłe.



Mus z zielonego groszku: Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.Kawałki boczku zgrilluj w piekarniku lub podsmaż na patelni Na talerzu ułóż upieczone kuleczki. Obok zrób wieżyczkę układając na przemian warstwę musu z zielonego groszku i bekonu. Całość ozdób sosem pomidorowym.