Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

Pieczone młode ziemniaki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Młode ziemniaczki zapiekane, kto ich nie lubi? Warto je wzbogacić dodatkowo pieczarkami, dzięki nim zyskują niecodzienny smak.

Pieczone młode ziemniaki z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone młode ziemniaki z pieczarkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone młode ziemniaki z pieczarkami
Ziemniaki oskrobać lub jedynie dobrze wyszorować, osuszyć. Powinny mieć podobny rozmiar, aby równomiernie się upiekły. Pieczarki umyć i pokroić w talarki, czosnek pokroić w małe cząstki. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać olejem oraz przyprawić do smaku. Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez ok.45 minut od czasu do czasu potrząsnąć lekko naczyniem. Czas pieczenia jest też zależny od odmiany ziemniaka, wiec może się skrócić lub wydłużyć. Kiedy już będą miękkie, odkryć i zapiekać z 15 min., do zrumienienia. Posypać koperkiem.
Pieczone młode ziemniaki z pieczarkami
Ziemniaki oskrobać lub wyszorować, włożyć do naczynia żaroodpornego.
Pieczone młode ziemniaki z pieczarkami
Dodać pokrojone pieczarki oraz czosnek.
Pieczone młode ziemniaki z pieczarkami
Na koniec polać olejem, przyprawić i wymieszać.