najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Pierogi ruskie pieczone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierożki podawać na ciepło jako główne danie lub przekąskę.

Pierogi ruskie pieczone

Składniki:

Pierogi ruskie pieczone

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • Farsz:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g twarogu
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie pieczone
Ciasto: Do mąki dodać wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę wyrobić ciasto (można użyć miksera). Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni, powinno być miękkie.
Farsz: Ugotowane, schłodzone ziemniaki przepuścić razem z twarogiem przez praskę. Cebulę oczyścić, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do ziemniaków i twarogu. Przyprawić i dobrze wymieszać.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na cienkie placki. Kubkiem wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
Pierożki układać na wysmarowanej blasze lub na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem (lub jajkiem). Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (piec aż ciasto się zarumieni).