Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie pieczone
Ciasto: Do mąki dodać wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę wyrobić ciasto (można użyć miksera). Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni, powinno być miękkie.
Farsz: Ugotowane, schłodzone ziemniaki przepuścić razem z twarogiem przez praskę. Cebulę oczyścić, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do ziemniaków i twarogu. Przyprawić i dobrze wymieszać.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na cienkie placki. Kubkiem wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
Pierożki układać na wysmarowanej blasze lub na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem (lub jajkiem). Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (piec aż ciasto się zarumieni).
Farsz: Ugotowane, schłodzone ziemniaki przepuścić razem z twarogiem przez praskę. Cebulę oczyścić, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do ziemniaków i twarogu. Przyprawić i dobrze wymieszać.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na cienkie placki. Kubkiem wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
Pierożki układać na wysmarowanej blasze lub na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem (lub jajkiem). Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (piec aż ciasto się zarumieni).