Sposób przygotowania:
Pierożki pieczone z kapustą
Ciasto: Śmietanę wlewam do miski, następnie wkruszam drożdże i rozpuszczam. Do drugiej miski wsypuje przesianą mąkę, i do niej wlewam rozpuszczone drożdże.dodaję margarynę, jajka, sól. Margarynę kroję w misce nożem i wyrabiam ciasto ręką. Ciasto wałkuje na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam trójkąty, koła, kwadraty i układam nadzienie następnie składam na pół i mocno palcami ciasto przyciskam. Widelcem robię na brzegach nacięcia.
Kapustę kiszoną płucze w ziemnej wodzie, następnie przekładam do garnka i zalewam wodą. Gotuje do miękkości około 30 minut. Cebulkę obieram i szatkuje, następnie przesmażam na patelni na oleju. Grzyby moczę dzień wcześniej w zimnej wodzie przez całą dobę. Przekładam do garnka i gotuję około 40 minut do miękkości.
Z kapusty odlewam wodę, i dodaję do niej przesmażoną cebulkę, ugotowane grzyby, dodaję łyżkę masła i chwilę jeszcze podsmażam.
Farsz można zmielić maszynką do mięsa, ja pokroiłam nożem po ugotowaniu. Pierożki układam na blaszce na papierze, każdy smaruję pędzelkiem roztrzepanym jajkiem, posypuje kminkiem, solą morską. Piekę około 15 minut temp 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
Kapustę kiszoną płucze w ziemnej wodzie, następnie przekładam do garnka i zalewam wodą. Gotuje do miękkości około 30 minut. Cebulkę obieram i szatkuje, następnie przesmażam na patelni na oleju. Grzyby moczę dzień wcześniej w zimnej wodzie przez całą dobę. Przekładam do garnka i gotuję około 40 minut do miękkości.
Z kapusty odlewam wodę, i dodaję do niej przesmażoną cebulkę, ugotowane grzyby, dodaję łyżkę masła i chwilę jeszcze podsmażam.
Farsz można zmielić maszynką do mięsa, ja pokroiłam nożem po ugotowaniu. Pierożki układam na blaszce na papierze, każdy smaruję pędzelkiem roztrzepanym jajkiem, posypuje kminkiem, solą morską. Piekę około 15 minut temp 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
edytaha
Ilonar2301
zbysiowa
jaNina