pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Podudzia kurczaka pieczone paprykowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pieczone podudzia marynowane z dużo ilością papryki

Podudzia kurczaka pieczone paprykowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podudzia kurczaka pieczone paprykowe

 

  • podudzia 4
  • papryk słodka 2 łyżeczki
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • olej roślinny 80ml
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Podudzia kurczaka pieczone paprykowe
Podudzia z kurczaka myjemy i dokładnie solimy. W miseczce łączymy majeranek z papryką słodką mieloną oraz papryką ostrą. Dolewamy olej i intensywnie mieszamy. Tak przygotowaną miksturą smarujemy dokładnie podudzia. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Udka najpierw odsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 1 godziny. Podajemy z ugotowanymi na parze brokułami. Smacznego.
Podudzia kurczaka pieczone paprykowe
Paprykę słodką i ostrą łączymy z olejem i majerankiem
Podudzia kurczaka pieczone paprykowe
Umyte podudzia dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą
Podudzia kurczaka pieczone paprykowe
Najpierw obsmażamy na patelni na kolor rumiany by potem wstawic do piekarnika
Podudzia kurczaka pieczone paprykowe
Propozycja podania upieczonych podudź z brokułami