gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Pieczone podudzia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszne podudzia, które z powodzeniem można zaserwować na imprezie domowej lub podczas kolacji. Naprawdę warto.

Pieczone podudzia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone podudzia

PODUDZIA

  • 4 podudzia z kurczaka
  • papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa kucharek
  • sól
  • pieprz

DIP

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

DODATKOWO

  • grzanki (lub chleb do usmażenia na patelni lub w tosterze)
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzia
Podudzia dokładnie wymyć, osuszyć, posolić, popieprzyć. Posypać przyprawą kucharek, przyprawą do kurczaka oraz słodką czerwoną papryką z jednej strony, po przełożeniu na patelkę także z drugiej. Na chwilę odstawić, aby przyprawy naciągnęły mięso.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i układać na niej przyprawione podudzia. Smażyć z obu stron aż będą miękkie. Zrobić dip: ketchup dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Upieczone podudzia podawać z gotowym dipem oraz grzankami. 
Pieczone podudzia
Najpierw podudzia smarujemy przyprawami z jeden strony
Pieczone podudzia
Po przełożeniu na patelkę smarujemy także z drugiej
Pieczone podudzia
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.