dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pieczone pałki kurczaka z jabłkami i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Pieczone podudzia z kurczaka doprawiane ziołami i papryką, z dodatkiem jabłek i cebulki. Polecam na obiad.

Pieczone pałki kurczaka z jabłkami i cebulką

Składniki:

Pieczone pałki kurczaka z jabłkami i cebulką

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pałki kurczaka z jabłkami i cebulką

Krok 1:

Pieczone pałki kurczaka z jabłkami i cebulką
Pałki z kurczaka oczyszczamy i płuczemy.

Mięso oczyszczamy i myjemy. Osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.Pał

Krok 2:

Pieczone pałki kurczaka z jabłkami i cebulką
Przyprawy mieszamy z oliwą na gładką pastę.

Oliwę wlewamy do miseczki. Dodajemy przyprawy (oprócz liścia laurowego i majeranku). Dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Pieczone pałki kurczaka z jabłkami i cebulką
Na mięsie układamy pokrojoną cebulę i jabłka.

Kurczaka nacieramy pastą i układamy w naczyniu. Cebulę kroimy w piórka i układamy na mięsie. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Dzielimy na ćwiartki i układamy na kurczaku. Całość posypujemy majerankiem i dodajemy liście laurowe. Pieczemy ok 1 godzinę w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia usuwamyNa mięsie układamy pokrywkę aby skórka się przypiekła.
Smacznego!


Tagi:

dania kurczak