bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pieczone podudzia z kurczaka z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Podudzia z dodatkiem lubczyku są bardzo smaczne i aromatyczne, często przyrządzam je gdy mam mało czasu na obiad.

Pieczone podudzia z kurczaka z lubczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone podudzia z kurczaka z lubczykiem

 

  • 6 podudzi kurczaka
  • Marynata:
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzia z kurczaka z lubczykiem
Do miski wlewamy olej, dodajemy słodką i ostrą paprykę, suszony lubczyk i sól, wszystko dokładnie mieszamy. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy marynatą, przekładamy do miski, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. 
Pieczone podudzia z kurczaka z lubczykiem
Podudzia przekąłdamy do miski z marynatą, mieszamy.