Sposób przygotowania:
Pieczone podudzie z kurczaka w ziołach
Myjemy podudzia, przygotowujemy panierkę z ziół prowansalskich, szczypty soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz "odrobiny" oliwy, po czym panierujemy i nacieramy dokładnie. Czosnek obieramy, cebulę siekamy w piórka. Ziemniaki (mogą być w mundurkach - dobrze umyte) kroimy w tzw. "łódki". Wkładamy nasze podudzia do rękawa, ziemniaki, marchewkę, czosnek i cebulę i świeży tymianek - można zastąpić tym w proszku. Ważne by zrobić parę nakłuć w rękawie. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. i wkładamy do niego na ok. 50 min. i mamy prawie gotowy obiad :) Prawie - ponieważ zrobiłem biały sos, w którym znalazły się pieczarki, papryka czerwona, cebula i młode marchewki :) Podawać należy z wszelkiego rodzaju surówkami, ja osobiście zrobiłem z poszatkowanej kapusty pekińskiej, marchewki, cebulki drobno posiekanej i z dodatkiem śmietany 18-stki, wszystko zmieszane i przyprawione szczyptą soli, pieprzu i ziołami włoskimi. Smacznego :)