Delikatne, soczyste, miękkie - takie właśnie są polędwiczki, uważane za najlepszą część tuszy wieprzowej. Niewątpliwą zaletą tego mięsa jest fakt, że nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania przed właściwą obróbką. Wszystko dzięki soczystemu, delikatnemu i kruchemu mięsu, które zawiera stosunkowo mało tłuszczu.

Mają szerokie zastosowanie w kulinariach! Polędwiczki wieprzowe duszone, nadziewane, smażone, pieczone w cieście francuskim – możliwości jest sporo! Niezależnie od wybranej metody przygotowania, smakują wyśmienicie! Na szczególną uwagę z pewnością zasługują polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym lub z jabłkami.

Z
polędwiczek
można przyrządzać szaszłyki, gulasze, wędzonkę, steki - to tylko kilka propozycji. Podane z salsą śliwkową lub w jabłkach czy pomarańczach pozytywnie Cię zaskoczą. Sos serowo-orzechowy lub przygotowany na bazie wina, kawy i czekolady nada im wyśmienitego smaku. Co tu dużo mówić - trzeba spróbować!

Wśród naszych przepisów znajdziecie wiele smakowitych receptur i pomysłów na podanie tej sztuki mięsa. To doskonała okazja na przygotowanie wyjątkowego, a nawet odświętnego posiłku. Zapraszamy do korzystania!
Stek z grilla

Stek z grilla

Stek z grilla najlepiej smakuje przyrządzony z polędwicy wołowej. Może być wysmażony w sześciu różnych stopniach – blue (praktycznie surowy w środku), rare (krwisty), medium rare (średnio krwisty), medium (średnio wysmażony), medium well (dobrze wysmażony) i well done (dobrze wysmażony). Grill na steki musi być dobrze rozgrzany, dzięki temu białko na powierzchni mięsa dobrze się zetnie, a znajdujące się w nim soki nie wypłyną. Dodatkowo, aby polędwica się nie skurczyła podczas grillowania, można ją lekko ponacinać na brzegach.

Wołowina

Wołowina

Wołowina to mięso, które zadziej gości na naszych stołach. Spowodowane jest to jego wyższą ceną oraz potrzebą większych umiejętności do jego przygotowania. Musimy znać zasady przyrządzania go i poświęcić mu więcej czasu. Mimo wszystko warto ją przyrządzać z powodu wspaniałego smaku potraw z jego udziałem. Możemy przygotować wołowinę po burgundzku, czy chińsku, duszoną, pieczoną lub w formie kotletów. Najbardziej znaną potrawą przygotowywana z tego mięsa jest chyba stek z wołowiny. 

Polędwiczki wieprzowe pieczone

Polędwiczki wieprzowe pieczone

Polędwiczki można upiec na wiele różnych sposobów. Warto wypróbować wersję z grilla lub piekarnika. W obu przypadkach polędwiczki wieprzowe można upiec w całości lub w kawałkach, jak również zawinąć je w folię aluminiową, włożyć do rękawa lub upiec luzem. Każda z tych form przygotowania ma swoje zalety i daje nieco inny efekt końcowy. Pieczone polędwiczki najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków (np. gotowanych lub przerobionych na kluski) i surówki z czerwonej kapusty.

Polędwica wołowa

Polędwica wołowa

Polędwica wołowa jest tylną częścią tuszy wołowej. Ma ona uniwersalne zastosowanie w sztuce kulinarnej. Można ją podawać smażoną, pieczoną i duszoną. Świetnie smakuje z dodatkiem sosów śmietankowych, chrzanowych, gulaszowych czy balsamicznych. Polędwica wołowa jest podstawą takich dań, jak Boeuf Strogonow, carpaccio, fondue czy tatar. Mięso wołowe przed obróbką najlepiej zamarynować w musztardzie, cytrynie lub ziołach.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe doskonale smakują z sosem grzybowym. Szczególnie, że można go zrobić na wiele sposobów. Sos kurkowy, pieczarkowy czy borowikowy – każdy z nich ma nieco inny smak i aromat. Polędwiczki z grzybami to idealna propozycja na wykwintny obiad – podane z kluseczkami stanowią prawdziwy rarytas. Danie dopełni soczysta surówka z kapusty, marchewki lub selera.

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe są najcenniejszym gatunkiem mięsa wieprzowego. Należą do części tylnej półtuszy świńskiej. Polędwiczki można piec, dusić, grillować i gotować. Są uniwersalnym gatunkiem mięsa. Świetnie smakują w sosach porowych, kurkowych, beszamelowych, pomidorowych, musztardowych, borowikowych, cytrynowych czy chrzanowych. Polędwiczki doskonale łączą się również z warzywami, np. porem, dynią, ziemniakami, pomidorami, sałatą, papryką czy szpinakiem.

De volaille

De volaille

De volaille to nadziewana rolada drobiowa. Potrawa jest soczysta oraz chrupiąca i dobrze sprawdzi się na elegancki obiad. Kotlet de volaille przygotowuje się z filetu kurczaka bądź indyka. Mięso należy rozbić i doprawić. Następnie kładzie się na nie dowolny farsz, na przykład masło czosnkowe, ser żółty, szynkę lub zmielone pieczarki. Całość zawija się w rulon, panieruje w jajku i bułce, po czym smaży. De volaille świetnie komponuje się z gotowanymi albo pieczonymi ziemniakami, sosem śmietanowym i surówką.

Mięso

Mięso

Mięso jest jednym z podstawowych składników w diecie. Dania mięsne nierzadko przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, np. wieprzowiny. Do delikatnych i dietetycznych mięs zalicza się drób, z którego przygotuje się rozmaite potrawy, np. pieczonego kurczaka w pomarańczach czy udka w śliwkowej marynacie. Pożywnym obiadem jest gulasz z wołowiny i kapusty włoskiej, który doskonale smakuje podawany z pieczywem. Wyśmienitym składnikiem kanapek są wędliny domowej roboty, które można przyrządzić z pieczonej piersi z kurczaka.

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Polędwiczki wieprzowe charakteryzują się delikatnym smakiem oraz kruchym mięsem. Można je wykorzystać do szeregu dań – zarówno tych bardziej codziennych, jak i odświętnych. Wśród nich można znaleźć wieprzowinę podaną z sosami. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym, musztardowym, własnym lub chrzanowym to ciekawe propozycje na wykwintne potrawy. Jeśli chodzi o przygotowanie ich na zwyczajny obiad, wystarczy sięgnąć po sos serowy, pieprzowy lub śliwkowy. Takie mięso podane z puree lub kaszą w towarzystwie surówki z pewnością zachwyci niejedną osobę!

Polecane przepisy do kategorii Polędwiczki wieprzowe

Znaleźliśmy 222 przepisów w kategorii Polędwiczki wieprzowe