Sposób przygotowania:
Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym
Mięso najlepiej zamarynować poprzedniego dnia wieczorem. Jak? Mięso myjemy, następnie kroimy w ukośne plastry.Mieszamy oliwę,paprykę słodką, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz i sól, tak by powstała pasta, którą w miarę dokładnie smarujemy plastry mięsa, z obu stron. Wkładamy tak przygotowane polędwiczki do miski i odstawiamy na noc do lodówki-pod przykryciem. Wyjmujemy mięso z miski i obsmażamy krótko na bardzo rozgrzanej oliwie z obu stron. Wystarczy kilka sekund, tak by z zewnątrz białko się ścięło.Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. .Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy około 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas na sos :) Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą teflonową patelnię. Oprószamy je solą i smażymy tak długo, aż będą miękkie i puszczą sok. Wlewamy na patelnię bulion i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę hartujemy przy pomocy gorącej wody. Dodajemy ją do sosu.Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, aż sos się zredukuje do takiej gęstości, jakiej potrzebujemy. Upieczone polędwiczki polewamy sosem. Smacznego!
darmiona
pacpaw
przejs
Mnie przeszły ciarki od Twojego komentarza :D
darmiona
przejs
Mam jeszcze rydzowe zapasy :)