Sposób przygotowania:
Polędwiczka w sosie grzybowymETAP 1:
Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb,
ETAP 2:
wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie.Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp 180*c.
ETAP 3:
W rondelku rozgrzewam masło, dodaję mrożone grzyby-bez wcześniejszego rozmrażania, wrzucam posiekaną cebulkę, przykrywam i duszę do miękkości – w razie odparowania soku podlewam niewielką ilością wody,
ETAP 4:
doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, gdy grzyby są już miękkie, wlewam słodką śmietankę, gotuję do momentu zgęstnienia sosu-od czasu do czasu należy przemieszać.
Ciepłą polędwiczkę kroję na grubsze plastry, podaję z sosem grzybowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
SylaUla
2milutka
Dokładnie tak :)