SUPERPRZEPIS

Polędwiczka w sosie grzybowym

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Polędwiczka w sosie grzybowym Więcej zdjęć (2)

Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad. Wprost rozpływa się w ustach.

Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia.

Składniki:

Polędwiczka w sosie grzybowym

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 opakowanie marynaty klasycznej
  • 5 łyżek oleju

 

 

  • Sos grzybowy:

 

  • 30 dag mrożonych borowików, czerwonych kozaków , maślaków

 

  • 1 duża cebula

 

 

  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie grzybowym

ETAP 1:

Polędwiczka w sosie grzybowym
polędwiczkę myję osuszam ręcznikiem papierowym

Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb,

ETAP 2:

wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie.Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp 180*c.

ETAP 3:

Polędwiczka w sosie grzybowym
grzyby duszę bez rozmarażania na masełku

W rondelku rozgrzewam masło, dodaję mrożone grzyby-bez wcześniejszego rozmrażania, wrzucam posiekaną cebulkę, przykrywam i duszę do miękkości – w razie odparowania soku podlewam niewielką ilością wody,

ETAP 4:

Polędwiczka w sosie grzybowym
podlewam sos śmietanką gotuję aż zgęstnieje podaję z polędwiczką

doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, gdy grzyby są już miękkie, wlewam słodką śmietankę, gotuję do momentu zgęstnienia sosu-od czasu do czasu należy przemieszać.
Ciepłą polędwiczkę kroję na grubsze plastry, podaję z sosem grzybowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!