agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

pieczone pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

w kuchni włoskiej to podstawa kremu z pomidorów

pieczone pomidory Więcej zdjęć (4)

Składniki:

pieczone pomidory

 

Sposób przygotowania:

pieczone pomidory
Pomidory mają w sobie mnóstwo witamin, dlatego warto spożywać je jak najczęściej:) gdy mam troszkę więcej czasu od takiego właśnie pieczenia zaczynam przygotowanie włoskich sosów pomidorowych lub kremu z pomidorów.
Pomidory dokładnie umyć( nie obierać ze skórki). ułożyć na blaszce. Posypać wiórkami soli morskiej oraz pieprzem. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i ułożyć między pomidorami. Całość polać oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, pieczemy pomidory przez 35 minut( piekarnik z termoobiegiem). W zależności do czego potrzebujemy pomidory, usuwamy lub nie skórkę. Do kremu z pomidorów wystarczy odrobina bulionu warzywnego plus bazylia i oregano , zmiksować i gotowe:)
pieczone pomidory
tak upieczone pomidory są świetną bazą do zup i sosów
pieczone pomidory
tak upieczone pomidory są świetną bazą do zup i sosów
pieczone pomidory
tak upieczone pomidory są świetną bazą do zup i sosów