Sposób przygotowania:
Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiemETAP 1:
![Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pstrag-z-koperkiem-i-puree-ziemniaczane-z-boczkiem-373062.jpg)
Oczyszczone pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
ETAP 2:
![Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pstrag-z-koperkiem-i-puree-ziemniaczane-z-boczkiem-373063.jpg)
Pstrągi solimy i pieprzymy w środku oraz nacieramy łyżką masła. Po pół łyżki masła rozcieramy na zewnętrznej stronie ryby (tylko górnej). Czosnki kroimy na trzy kawałki i wkładamy po jednym ząbku do brzucha ryby. Plasterki cytryny kroimy na pół i również wkładamy po dwa kawałki do każdej z ryb. Tak przygotowane ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną folią do pieczenia.
ETAP 3:
![Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pstrag-z-koperkiem-i-puree-ziemniaczane-z-boczkiem-373066.jpg)
Odkładamy łyżkę masła do natarcia ryb po upieczeniu. Obraną marchewkę kroimy w słupki i mieszam z resztą koperkowego masła. Układamy je dookoła ryb na blaszce. Pstrągi zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
ETAP 4:
![Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pstrag-z-koperkiem-i-puree-ziemniaczane-z-boczkiem-373069.jpg)
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą miękkie odcedzamy i blendujemy z mlekiem lub dobrze ugniatamy tłuczkiem i dopiero potem dodajemy mleko oraz przyprawy. Boczek kroimy w małą kostkę, podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia i dodajemy do puree.