Sposób przygotowania:
Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiemETAP 1:
Oczyszczone pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
ETAP 2:
Pstrągi solimy i pieprzymy w środku oraz nacieramy łyżką masła. Po pół łyżki masła rozcieramy na zewnętrznej stronie ryby (tylko górnej). Czosnki kroimy na trzy kawałki i wkładamy po jednym ząbku do brzucha ryby. Plasterki cytryny kroimy na pół i również wkładamy po dwa kawałki do każdej z ryb. Tak przygotowane ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną folią do pieczenia.
ETAP 3:
Odkładamy łyżkę masła do natarcia ryb po upieczeniu. Obraną marchewkę kroimy w słupki i mieszam z resztą koperkowego masła. Układamy je dookoła ryb na blaszce. Pstrągi zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
ETAP 4:
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą miękkie odcedzamy i blendujemy z mlekiem lub dobrze ugniatamy tłuczkiem i dopiero potem dodajemy mleko oraz przyprawy. Boczek kroimy w małą kostkę, podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia i dodajemy do puree.