kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatny pstrąg w maśle koperkowym z puree ziemniaczanym, które naprawdę potrafi poprawić humor. Chipsy z marchewki, z których pieczenie wyciąga słodycz stanowią świetny dodatek do ryb.

Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem

 

Na masło koperkowe:

Na puree:

Sposób przygotowania:

Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem

ETAP 1:

Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem
Jeżeli nie lubimy ostrości w daniu możemy pominąć ostrą papryke.

Oczyszczone pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.

ETAP 2:

Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem
Rybę nacieramy w środku masłem koperkowym.

Pstrągi solimy i pieprzymy w środku oraz nacieramy łyżką masła. Po pół łyżki masła rozcieramy na zewnętrznej stronie ryby (tylko górnej). Czosnki kroimy na trzy kawałki i wkładamy po jednym ząbku do brzucha ryby. Plasterki cytryny kroimy na pół i również wkładamy po dwa kawałki do każdej z ryb. Tak przygotowane ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną folią do pieczenia.

ETAP 3:

Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem
Marchewkę kroimy w słupki i mieszamy z masłem koperkowym.

Odkładamy łyżkę masła do natarcia ryb po upieczeniu. Obraną marchewkę kroimy w słupki i mieszam z resztą koperkowego masła. Układamy je dookoła ryb na blaszce. Pstrągi zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

ETAP 4:

Pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane z boczkiem
Do ziemniaczanego puree dodajemy podsmażony boczek.

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą miękkie odcedzamy i blendujemy z mlekiem lub dobrze ugniatamy tłuczkiem i dopiero potem dodajemy mleko oraz przyprawy. Boczek kroimy w małą kostkę, podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia i dodajemy do puree.


Tagi:

ziemniaki