thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pieczone ziemniaczki 'po chińsku'

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

takie ziemniaki są smaczne same w sobie lub jako dodatek do dań mięsnych:) Przepis prosty i smaczny.

Pieczone ziemniaczki 'po chińsku'

Składniki:

Pieczone ziemniaczki 'po chińsku'

 

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek sosu Chińskiego Łowicz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 kula mozzarelli
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaczki 'po chińsku'
Ziemniaki umyć, wyszorować skórkę. Każdego ziemniaka zawinąć w folie aluminiową. Piec do miękkości w piekarniku. Piekłam przez godzinę w temp. 230 stopni. Ziemniaki przekroić na pół ostrym nożem. Wyjąć miąższ tak aby nie uszkodzi skórki i się nie oparzyć. Utłuc w misce na puree. Dodać przyprawy, sos i mozzarellę pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Faszerować ziemniaczane skorupki powstałym farszem. Zapiekać 20-25 minut w temp. 200 stopni. podawać od razu ze świeżą kolendrą.