SUPERPRZEPIS

Puree ziemniaczane pieczone w papryce

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Puree ziemniaczane pieczone w papryce Więcej zdjęć (5)

Propozycja na sposób podania ziemniaczków puree np. do jajek sadzonych , pieczonych warzyw lub mięs smażonych .

Składniki:

Puree ziemniaczane pieczone w papryce

 

 

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczane pieczone w papryce
Obrać, umyć, ugotować, odcedzić ziemniaki. Do gorących dodać masło i śmietankę . Pokroić koper i dołożyć do ziemniaków. Utłuc na kremowe puree.
Paprykę przeciąć na pół .Usunąć gniazda nasienne i ogonek wraz z szypułką. Napełnić puree ziemniaczanym.
Ułożyć papryki w Frytownicy ActiFry* , skropić łyżką oleju i zapiekać 20 minut. Otworzyć -podlać 3 łyżkami wody i dusić jeszcze 10 minut. Papryka ma być upieczona , zarumieniona i miękka.
Chciałam podać dekoracyjnie ozdobioną rozetkami z salami w serze ale popełniłam błąd- salami należy dodać 2 minuty przed końcem duszenia bo inaczej robi się z niego chrupka.
Podałam do jajek sadzonych w ,,obrączkach" ze skórki dużej bułki posypanych szczypiorem.
* można też umieścić w szkle żaroodpornym posmarowanym olejem . Podlać 2 łyżkami wody, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika . Piec w 180*C ok. 30 minut .
Puree ziemniaczane pieczone w papryce
Ugotować ziemniaki -dodać masło i śmietankę
Puree ziemniaczane pieczone w papryce
Dodać usiekany koper i zrobić kremowe puree
Puree ziemniaczane pieczone w papryce
Napełnić papryki przekrojone na połówki z usuniętymi gniazdami nasiennymi -puree ziemniaczanym
Puree ziemniaczane pieczone w papryce
Ułozyć papryki we Frytownicy- skropić olejem i piec a potem dodać odrobinę wody i dodusić