slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pieczone szaszłyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekkie i pyszne pieczone szaszłyki z polędwiczek z piersi kurczaka. Można je również usmażyć na grillu lub patelni grillowej. Polecam z surówką ze świeżych warzyw.

Pieczone szaszłyki

Składniki:

Pieczone szaszłyki

 

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do szaszłyków
  • 1 łyżeczka curry
  • kilka listków świeżego rozmarynu (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Pieczone szaszłyki
Polędwiczki z kurczaka opłukujemy wodą i osuszamy. Następnie przekładamy do miski, dosypujemy przyprawy, porwany na drobne części rozmaryn i wlewamy olej.

Mieszamy dokładnie tak aby mięso pokryło się równo przyprawami i olejem. Przykrywamy miskę woreczkiem i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik. Mięso wyjmujemy z lodówki i nabijamy je na patyczki jak harmonijkę.

Gotowe szaszłyki układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Co 10 minut wyjmujewmy szaszłyki z piekarnika i obracamy aby równomiernie upiekły się z każdej strony. Podajemy jeszcze gorące ze świeżymi warzywami. Smacznego.