Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Szaszłyki indycze z papryką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Delikatne mięsko indycze idealne jest do szybkich szaszłyków - nie może być zbyt długo pieczone, aby nie wyschło. Takie szaszłyki chętnie jedzą dzieci.

Szaszłyki indycze z papryką i cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szaszłyki indycze z papryką i cukinią

 

  • filet z indyka 1/2 kg
  • papryka czerwona 2 średnie
  • oliwa 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • skóka oratra z cytryny
  • sól ziołowa
  • chili płatki
  • zioła włoskie
  • cukinia 2 małe

Sposób przygotowania:

Szaszłyki indycze z papryką i cukinią
Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie na czas marynowania mięsa.

Mięso indycze pokroić w dużą kostkę, włożyć do miseczki, dodać wyciśnięty czosnek, włoskie zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz, sól, chili i oliwę. Wymieszać, nakryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

W tym czasie pokroić w grube półplasterki cukinię, a paprykę w kwadratry.

Na mokre patyczki nadziewać naprzemian mięso, cukinię i paprykę.

Upiec na grillu.
Szaszłyki indycze z papryką i cukinią
Aby za bardzo nie wyschły, można w połowie pieczenia owinąć folią aluminiową.