gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Szaszłyki cukiniowo drobiowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sezon na cukinię uważam za otwarty znowu narosło na ogrodzie jej sporo więc trzeba ją wykorzystać w całkiem nowy sposób jakim były pyszne szaszłyki.

Szaszłyki  cukiniowo drobiowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki cukiniowo drobiowe

 

 

  • składniki marynaty
  • 1 cytryna
  • 3-4 łyżki posiekanej mięty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól ,pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków najlepiej namoczyć w wodzie.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki cukiniowo drobiowe
Filet z kurczaka pokroić w kostkę 2 albo 3 cm.

Miętę liście drobno posiekać.

Papryczkę pokroić bardzo drobno.

Z cytryny wyciskamy sok.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do miski wlewamy oliwę lub olej dodajemy miętę, czosnek, papryczkę, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem można dodać szczyptę papryki ostrej.

Dokładnie wymieszać składniki marynaty włożyć pokrojone mięso wymieszać.

Tak przygotowane zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc albo chociaż na dwie godziny.

Aby dobrze nabrało smaku marynaty.

Cukinie bobrze myjemy nie obieramy tylko kroimy w plastry obieraczką do warzyw.

Paski cukinii rolujemy nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z kostką mięsa.

Oczywiście kolejność jest dowolna.

Ale jednak najlepiej szaszłyki kończyć kawałkiem mięsa.

Rozgrzewamy grill elektryczny układamy szaszłyki i grillujemy obracając co jakiś czas.

Takie szaszłyki podajemy z ulubionym sosem albo z ryżem z pomidorami.

POLECAM!
Szaszłyki  cukiniowo drobiowe
Przygotowane szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu.
Szaszłyki  cukiniowo drobiowe
Grillujemy szaszłyki obracając co jakiś czas.

Tagi:

szaszłyki