eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Mielone Eli z makaronem i sosem dyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kotlety mielone. Kotlety podałam z makaronem świderki i sosem z dyni. Obiad był pyszny.

Mielone Eli z makaronem i sosem dyniowym

Składniki:

Mielone Eli z makaronem i sosem dyniowym

kotlety

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

pozostałe składniki

  • 400 g makaronu świderki
  • sos dyniowy

Sposób przygotowania:

Mielone Eli z makaronem i sosem dyniowym

przygotowanie mielonych

Mielone Eli z makaronem i sosem dyniowym
Do mięsa mielonego dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Mięso mielone włożyć do miski. Czerstwą bułkę zalać wodą. Miękką bułkę odcisnąć z wody i dodać do mięsa. Dodać cebulę, czosnek, jajko, przyprawę do mielonego i majeranek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

przygotowanie mielonych cd

Mielone Eli z makaronem i sosem dyniowym
Z wyrobionej masy uformować owalne kotlety.

Z masy mięsnej formować owalne kotlety.

przygotowanie mielonych cd

Mielone Eli z makaronem i sosem dyniowym
Kotlety mielone obtoczyć w bułce tartej.

Na talerz wsypać bułkę tartą i obtoczyć kotlety mielone.

przygotowanie mielonych cd

Mielone Eli z makaronem i sosem dyniowym
Mielone smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na złoty kolor.

przygotowanie makaronu i sosu

Mielone Eli z makaronem i sosem dyniowym

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Wyłożyć makaron na talerze, polać sosem i ułożyć kotlety mielone. Smacznego!

Sos dyniowy jest w moich przepisach.