SUPERPRZEPIS

Tagliatelle z krewetkami w sosie słodko-kwaśnym

  • Ag.Zetka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tagliatelle z krewetkami w sosie słodko-kwaśnym

Proste i szybkie, a jednocześnie wykwintne danie z moimi ulubionymi krewetkami w roli głównej, łączące smaki włoskie i azjatyckie.

Składniki:

Tagliatelle z krewetkami w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 450 g krewetek argentyńskich (waga przed obraniem z pancerzyków)
  • makaron tagliatelle - według uznania
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona

Na sos:

  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • odrobina soku z limonki
  • po szczycie soli i pieprzu

 

  • starty parmezan
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z krewetkami w sosie słodko-kwaśnym

Przygotowanie warzyw

Tagliatelle z krewetkami w sosie słodko-kwaśnym
Cebulę, marchewkę i cebulę kroimy i podsmażamy

Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w cienkie paseczki.

Paprykę myjemy, kroimy w grubszą kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, smażymy, aż będą miękkie.

Przygotowanie krewetek

Tagliatelle z krewetkami w sosie słodko-kwaśnym
Obrane z pancerzyków krewetki wrzucamy na patelnię do warzyw

Z krewetek usuwamy pancerzyki i jelitka. Tak przygotowane krewetki wrzucamy na patelnię do warzyw, smażymy po ok. 1 min. z każdej strony.

Warzywa i krewetki doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Przygotowanie sosu

Tagliatelle z krewetkami w sosie słodko-kwaśnym
Przygotowujemy sos słodko-kwaśny, który dodamy do krewetek i warzyw

Z wyżej wymienionych składników robimy sos.

ETAP 4:

Tagliatelle z krewetkami w sosie słodko-kwaśnym
Na patelnię wlewamy sos, podgrzewamy do połączenia się smaków

Na patelnię z krewetkami i warzywami wlewamy sos. Zagotowujemy, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu do zredukowania sosu do ulubionej konsystencji i połączenia się smaków.

W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany i odsączony makaron łączymy z sosem, krewetkami i warzywami.

Danie rozkładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem, dekorujemy pomidorkami. Smacznego!