Sposób przygotowania:
Tagliatelle z krewetkami w sosie słodko-kwaśnymPrzygotowanie warzyw
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w cienkie paseczki.
Paprykę myjemy, kroimy w grubszą kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, smażymy, aż będą miękkie.
Przygotowanie krewetek
Z krewetek usuwamy pancerzyki i jelitka. Tak przygotowane krewetki wrzucamy na patelnię do warzyw, smażymy po ok. 1 min. z każdej strony.
Warzywa i krewetki doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Przygotowanie sosu
Z wyżej wymienionych składników robimy sos.
ETAP 4:
Na patelnię z krewetkami i warzywami wlewamy sos. Zagotowujemy, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu do zredukowania sosu do ulubionej konsystencji i połączenia się smaków.
W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany i odsączony makaron łączymy z sosem, krewetkami i warzywami.
Danie rozkładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem, dekorujemy pomidorkami. Smacznego!