migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1260]

Bakłażany faszerowane kurczakiem i camembertem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pożywne bakłażany wypełnione kawałkami kurczaka oraz serem żółtym zapieczone pod camembertem. Prawdziwa uczta.

Bakłażany faszerowane kurczakiem i camembertem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażany faszerowane kurczakiem i camembertem

 

  • 4 nieduże bakłażany ( moje miały po ok 300 g )
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 60 g żółtego sera
  • 1 serek camembert (120 g)
  • sól ziołowa
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Bakłażany faszerowane kurczakiem i camembertem
Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Miąższ w środku ponacinać w kratkę nie przecinając skórki. Tak przygotowane bakłażany oprószyć w środku solą i zostawić na kilkanaście minut aby puściły sok.

Po tym czasie bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości ok 25 minut, 180 C.

W międzyczasie pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą ziołowa i usmażyć na odrobinie oleju, wystudzić. Podsmażone mięso przełożyć do miski. Dodać starty ser żółty oraz miąższ z jednego upieczonego bakłażana. Całość dokładnie wymieszać.

Farszem napełnić upieczone połówki bakłażanów. Camembert pokroić na małe kawałki i ułożyć na wierzchu. Bakłażany ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiec aż ser się rozpuści ok 10 minut. Podawać na ciepło.
Bakłażany faszerowane kurczakiem i camembertem
Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Miąższ w środku ponacinać w kratkę nie przecinając skórki.
Bakłażany faszerowane kurczakiem i camembertem
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą ziołowa i usmażyć na odrobinie oleju, wystudzić.
Bakłażany faszerowane kurczakiem i camembertem
Podsmażone mięso przełożyć do miski. Dodać starty ser żółty oraz miąższ z jednego upieczonego bakłażana. Całość dokładnie wymieszać.
Bakłażany faszerowane kurczakiem i camembertem
Farszem napełnić upieczone połówki bakłażanów. Camembert pokroić na małe kawałki i ułożyć na wierzchu.

Tagi:

warzywa danie