ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne danie obiadowe drobiowe, udka wcześniej są podgotowane (wywar jest do zupy) i po wystudzeniu panierowane i podsmażone i duszone w sosie.

Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad

 

  • udka kurczaka 4 sztuki duże + woda do podgotowania 2,5 litra,
  • mąka pszenna 5 łyżek,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • curry 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki,
  • woda 1 litr,
  • sól 1-2 łyżeczki,
  • natka pietruszki 1 pęczek,
  • śmietana 12% 100 gram,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • woda 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad
Opłukane udka kurczaka zalać wodą w garnku i zagotować, zebrać szumówką pianę i gotować z 20 minut, wyjąć na talerz i wystudzić.

Paprykę ostrą, słodką, kucharka, czosnek granulowany, curry, mąkę pszenną wymieszać i obtaczać w panierce wystudzone udka kurczaka z każdej strony.

Rozgrzać olej rzepakowy w garnku i kłaść udka, z każdej strony zrumienić.

Wlać wywar z udek lub wodę, gotować z 20 minut na mniejszym ogniu pod przykryciem, na koniec dodać natkę pietruszki posiekaną i sól.

Mąkę, śmietanę, wodę wymieszać i wlać do udek, gotować mieszając do zagęszczenia sosu, podawać np. z ziemniakami, buraczkami zasmażanymi.
Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad
Składniki na panierkę trzeba dobrze wymieszać.
Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad
Smazy.ć na rumiano z każdej strony na oleju.
Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad
Można użyć wywar z podgotowania udek lub wodę.
Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad
Udka wcześniej podgotowane są mniej tłuste.
Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad
Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad
Udka kurczaka w sosie pietruszkowym na obiad