kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Udka pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, pieczone udka w przyprawach. Polecam na obiad z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem.

Udka pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka pieczone

 

  • 5 podudzi ( 600g )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli cebulowej
  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • rękaw do pieczenia mięsa

 

  • Na sos :
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Udka pieczone
Udka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski i wsypujemy sól, słodką paprykę, sól cebulową, przyprawę do kurczaka, pieprz.

Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na 30 minut. 

Czosnek obieramy z łusek i kroimy na kawałki, wkładamy do rękawa do pieczenia i dodajemy przyprawione udka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.

Następnie rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.  

Upieczone udka razem z sosem przekładamy do garnka i dolewamy śmietankę i wodę, zagotowujemy.
Udka pieczone
Umyte udka odsączamy na papierowym ręczniku.
Udka pieczone
Przyprawy mieszamy ze sobą i wsypujemy do udek.
Udka pieczone
Udka posypujemy przyprawami i odstawiamy.
Udka pieczone
Do worka do pieczenia wkładamy udka, czosnek.