Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczone udka z bigosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście. Udka tak naprawdę można łączyć z różnymi dodatkami jak postanowiłam połączyć z bigosem. Muszę przyznać, że zniknęły w mgnieniu oka, gdy tylko postawiłam na stół.

Pieczone udka z bigosem

Składniki:

Pieczone udka z bigosem

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do Gyros
  • Sól

Składniki na bigos:

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 kiełbasa śląska
  • 1 łyżka Vegety
  • 25 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 5 dag grzybów suszonych

Sposób przygotowania:

Pieczone udka z bigosem

I

Pieczone udka z bigosem
Przygotowanie mięsa udek kurczaka, wyjmujemy kości oraz doprawiamy przyprawą gyros i solą.

1. Udka myję, osuszam, usuwam kość, doprawiam przyprawą gyros oraz solą i odstawiam na bok.

II

Pieczone udka z bigosem
Przygotowanie bigosu oraz faszerowanie udek kurczaka farszem z bigosu.

2. Kapustę zalewam wodą, gotuję około 30 minut.
3. Łopatkę kroję na mniejsze kawałki i gotuję z dodatkiem Vegety. Po ugotowaniu przesmażam na rozgrzanym oleju. Wywar rosołowy zostawiam.
4. Kiełbasę kroję w kostkę, przesmażam.
5. Grzyby suszone moczę w wodzie.
6. Do ugotowanej kapusty dodaję kiełbasę, mięso, powidła, suszone grzyby odlane z wody oraz wywar rosołowy i gotuję około 30 minut.
7. Tak przygotowanym farszem napełniam każdą porcję mięsa. Mięso dokładnie zwijam do środka, żeby farsz był przykryty.

IV

Pieczone udka z bigosem
układamy udka w rękawie do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

8. Udka układam w rękawie do pieczenia, piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.

V

9. Udka gotowe.
10. Smacznego.