Sposób przygotowania:
Pieczone udka z bigosemI
1. Udka myję, osuszam, usuwam kość, doprawiam przyprawą gyros oraz solą i odstawiam na bok.
II
2. Kapustę zalewam wodą, gotuję około 30 minut.
3. Łopatkę kroję na mniejsze kawałki i gotuję z dodatkiem Vegety. Po ugotowaniu przesmażam na rozgrzanym oleju. Wywar rosołowy zostawiam.
4. Kiełbasę kroję w kostkę, przesmażam.
5. Grzyby suszone moczę w wodzie.
6. Do ugotowanej kapusty dodaję kiełbasę, mięso, powidła, suszone grzyby odlane z wody oraz wywar rosołowy i gotuję około 30 minut.
7. Tak przygotowanym farszem napełniam każdą porcję mięsa. Mięso dokładnie zwijam do środka, żeby farsz był przykryty.
IV
8. Udka układam w rękawie do pieczenia, piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
V
9. Udka gotowe.
10. Smacznego.