Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti bolognese podwójnie pomidorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam spaghetti bolognese - zarówno w wersji klasycznej, jak i w wersji wzbogaconej większą ilością warzyw. Moje dzisiejsze spaghetti jest bardzo pomidorowe, smaku dodaje też papryka.

Spaghetti bolognese podwójnie pomidorowe

Składniki:

Spaghetti bolognese podwójnie pomidorowe

 

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • makaron spaghetti - według uznania
  • 1 puszka pomidorów
  • 3-4 świeże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • oregano suszone
  • bazylia suszona
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese podwójnie pomidorowe

ETAP 1:

Spaghetti bolognese podwójnie pomidorowe
Cebulę i paprykę smażymy na oleju, aż papryka zmięknie

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Świeże pomidory parzymy, ściągamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Spaghetti bolognese podwójnie pomidorowe
Na patelnię z warzywami wrzucamy mięso, smażymy

Na patelnię wrzucamy mięso, smażymy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką mieloną.

ETAP 3:

Spaghetti bolognese podwójnie pomidorowe
Do mięsa, papryki i cebuli dodajemy pomidory i bulion

Dodajemy bulion, pomidory z puszki i pomidory świeże. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje do optymalnej konsystencji. Sos doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano i bazylią.

W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti. Odrobinę wody z makaronu dodajemy do sosu. Ugotowany i odsączony makaron rozkładamy na talerze, polewamy sosem bolognese, posypujemy startym parmezanem.