Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pieczone żeberka z ketchupowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone żeberka z ketchupowej marynacie- doskonałe na obiad dla całej rodziny. Podaję je z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Pieczone żeberka z ketchupowej marynacie

Składniki:

Pieczone żeberka z ketchupowej marynacie

 

  • 1 pasek żeberek,
  • ½ szklanki ketchupu pikantnego,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki oleju,

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka z ketchupowej marynacie
1. Żeberka kroję na porcje. Ketchup mieszam z olejem, papryką wędzoną, solą oraz pierzem. Do marynaty wkładam żeberka. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.

2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam.

3. Żeberka piekę przez około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni.