Sposób przygotowania:
Żeberka pieczone w sosie malinowo ketchupowym
Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Żeberka umyć, pousuwać niepotrzebne błony, podzielić na mniejsze kawałki (ok. 2-3 kostki) a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą , pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Dno naczynia wyłożyć (2/3 z całości) cebulą, na cebuli poukładać żeberka. Do kubka wkładamy ketchup, dżem, sos worcester a także sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.
Powstałą mieszanką smarujemy żeberka a na nie wykładamy pozostałą cebulę.
Naczynie przykrywamy ( jeśli nie mamy pokrywy, robimy to folią aluminiową) i pieczemy w 180C ok. godz.
Dno naczynia wyłożyć (2/3 z całości) cebulą, na cebuli poukładać żeberka. Do kubka wkładamy ketchup, dżem, sos worcester a także sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.
Powstałą mieszanką smarujemy żeberka a na nie wykładamy pozostałą cebulę.
Naczynie przykrywamy ( jeśli nie mamy pokrywy, robimy to folią aluminiową) i pieczemy w 180C ok. godz.
Magdalena88
Marika-