WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kotlety mielone drobiowo - wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone zrobione z mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa z kurczaka, z cebulką i przyprawami. Idealne na obiad.

Kotlety mielone drobiowo - wieprzowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone drobiowo - wieprzowe

 

  • ok. 500 g mięsa wieprzowego np. szynki
  • ok.200 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka czerstwa
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone drobiowo - wieprzowe

ETAP 1:

Mięso wieprzowe i drobiowe umyć i osuszyć a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę kajzerkę zalać zimnym mlekiem i pozostawić na kilkanaście minut do namoczenia.

Następnie odcisnąć i dodać do mięsa. Do mięsa wbić jajko. Wsypać ok. 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na oleju.

Dodać do masy mięsnej. Wszystko dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dosypać trochę bułki tartej.

Z masy formować rękami kotlety, obtaczać je w bułce tartej i układać na patelni na gorącym oleju. Smażyć na niedużym ogniu z obu stron na brązowy kolor.

Wykładać na talerz.

Kotlety mielone drobiowo - wieprzowe
Tak kotlety mielone wyglądają w środku po przekrojeniu
Kotlety mielone drobiowo - wieprzowe
Porcja kotletów mielonych po usmażeniu wyłożona na talerz
Kotlety mielone drobiowo - wieprzowe
Kotlety mielone w trakcie smażenia na patelni